Előadók bemutatkozása

Bálint Ágnes (Egyházi Könyvtárak Egyesülése)

Bálint Ágnes az Egyházi Könyvtárak Egyesülésének elnöke, a Tiszántúli Református Egyházkerület Közgyűjteményeinek munkatársa. Bölcsész, könyvtáros és biblioterapeuta. Kiadói szerkesztőként vállalkozási és felsőoktatási tudományos kiadói, könyvtárosként felsőoktatási könyvtári és egyházi könyvtári, biblioterapeutaként onkológiai klinikai és felsőoktatási tapasztalattal rendelkezik.

Belső-Stefán Eszter (MTA Könyvtár és Információs Központ – EISZ Nemzeti Program)

Belső-Stefán Eszter 2011-ben került a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjához a Tudománypolitikai és Tudományelemzési Osztály munkatársaként. 2020 novemberétől már az EISZ Titkárságon intézményi kapcsolattartóként, elsősorban az Open Access publikáláshoz kapcsolódó adminisztrációs feladatokkal, valamint adatbázis-használati statisztikákkal foglalkozik. Az EISZ-en keresztül elérhető egyes adatbázisokhoz kapcsolódó Open Access publikálási lehetőségekről, azok menetéről, feltételeiről különböző fórumokon, képzéseken előadásokat tart könyvtárosoknak, kutatóknak.

Biczó Krisztina (Külgazdasági és Külügyminisztérium Bánffy Miklós Szakkönyvtára)

2000 óta dolgozik a Külgazdasági és Külügyminisztérium Bánffy Miklós Szakkönyvtárában, 2016 óta a szakkönyvtár vezetőjeként. Szakterülete a diplomáciatörténet és a külügyi igazgatás története. A Magyar Külpolitikai Évkönyv szerkesztője volt 2011–2013 között. Szócikkeket írt az Új diplomáciai lexikon Magyarország diplomácia kapcsolatai című fejezetében, illetve közreműködött Magyarország Nemzeti Atlasza 1. Állam és nemzet diplomáciatörténeti részében. 

Daczó Zsuzsa (Kongresszusi Könyvtár, Washington)

Tájékoztató könyvtárosként dolgozik a Kongresszusi Könyvtár (Library of Congress) Európai Olvasótermében. Az általános tájékoztatáson túl feladata a magyar és a román nyelvű anyagokról tájékoztatni. A könyvtár honlapjára tájékoztatókat is készít, a könyvtárt látogató csoportoknak bemutatókat tart. Továbbá részt vesz a könyvtár állományának bővítésében is: átnézi a beérkező könyveket; kiválasztja azokat az anyagokat, amiket a könyvtár gyűjt és még nincs meg az állományukban a felajánlott adományokból, illetve cserepartenereik listájáról; javaslatokat tesz, hogy a könyvtár milyen újabb periodikákra és adatbázisokra fizessen elő; archiválandó weboldalak kapcsán is közreműködik. 

Gerencsér Judit (Magyar Könyvtárosok Egyesülete)

Gerencsér Judit 25 éve dolgozik a könyvtár- és információtudomány területén. Szakmai pályafutását 1999-ben kezdte a Berzsenyi Dániel Főiskolához tartozó Európai Dokumentációs Központban. Ezt követően információs menedzser lett az Országos Bírósági Hivatal Magyar Bíróképző Akadémián. 2013-ban a Kúria Tőry Gusztáv Jogi Szakkönyvtára könyvtárvezetőjévé, 2016-ban az Országos Bírósági Könyvtári Rendszer vezető koordinátorává nevezték ki. Pályafutása során jelentős szerepet vállalt az Országos Bírósági Könyvtár Rendszer kialakításában és folyamatos fejlesztésében a 21. századi trendek tükrében. 2020 júniusa óta az Országos Széchényi Könyvtár általános főigazgató-helyettese. 2011-ben társalapítója volt a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) Jogi Szekciójának. 2015-től 2023-ig az MKE főtitkára, 2023-tól az MKE elnöke. 2019–2023 között az IFLA Jogi Könyvtári Szekciójának állandó bizottsági vezetőségi tagja volt. 2021-től a Könyvtári Akkreditációs Bizottság tagja. 2003-ban Fulbright kutatói ösztöndíjat, 2005-ben az Év fiatal könyvtárosa díjat nyert el; 2013-ban MKE-emlékérem kitüntetést kapott.
Gerencsér Judit

Illés Péter (Informatikai és Könyvtári Szövetség)

Tizenegy éve vezeti a Csemegi Károly Könyvtárat, ami egy alföldi mezőváros városi könyvtára, kellemes környezettel, kiváló szakmai gárdával és izgalmas és időnként komoly szakmai kihívásokkal. Eddig az évig a helyi könyvtár és a múzeum egy intézmény volt, ami által hosszú éveken át beleláthatott az integrált intézmények vezetésének kihívásaiba is. 2023 óta az Informatikai és Könyvtári Szövetség (IKSZ) elnökségének tagja, előtte az egyesület felügyelőbizottságának tagjaként vett részt a szövetség életében. Idén 17. alkalommal szervezték meg a Kárpát-medencei Könyvtárosok Konferenciáját, melyet az IKSZ a Csemegi Károly Könyvtárral szervez közösen, és már készülnek a jövő évi találkozóra is!

Kelemen László (UMIZ – Magyar Média- és Információs Központ, Alsóőr)

Őrvidéken született és ott is érettségizett. 1991-től 1999-ig Magyarországon tanult és dolgozott. Közgazdász és szakközgazdász külgazdasági kapcsolatok területén. 2000 óta az őrvidéki UMIZ – Magyar Média és Információs Központ (könyvtár, levéltár és kultúrház) vezetője. Az egyesület tevékenységi területe a régészettől a határ menti együttműködéseken át egészen a katonai hagyományőrzésig terjed. Nagy hangsúlyt képez a könyvkiadás is: 2010 óta több mint 60 könyvet jelentetett meg az intézmény (többnyelvű gyermekkönyvek, hely- és régiótörténet, valamint nyelvtudomány témakörökben). Kelemen Lászlót több díjjal és elismeréssel is kitüntették (KÓTA-díj, Közösségi Kultúráért díj, az Osztrák Fekete Kereszt tisztikeresztje stb.).

Ilona Kish (Public Libraries 2030)

Ilona egy „könyvtári bosszúálló” (Library Avanger). A Public Libraries 2030 igazgatójaként célja, hogy az uniós érdekérvényesítés és hálózatépítés révén erősebb európai könyvtári ágazatot hozzon létre. A Culture Action Europe korábbi főtitkáraként széles körű tapasztalattal rendelkezik az uniós érdekérvényesítés és kampánytevékenység terén, valamint alaposan ismeri az uniós intézmények operatív és politikai funkcióit egyaránt.

Kiszl Péter (ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet)

Prof. Dr. Kiszl Péter PhD, habil. Könyvtáros és közgazdász, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar (ELTE BTK) Könyvtár- és Információtudományi Intézetének egyetemi tanára. Intézetigazgató, tanszékvezető, doktori programvezető, szakfelelős, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) I. Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya köztestületi tagja. MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjasként kiemelkedő teljesítményét Bolyai Emléklappal honorálták. Tagja a Magyar Rektori Konferencia Társadalomtudományi Bizottságának. Több mint két évtizedes felsőoktatási és kutatói tevékenysége a könyvtár- és információtudomány hazai megerősítését és nemzetköziesítését szolgálja. Nevéhez fűződik a Valóságos könyvtár – könyvtári valóság című, Magyarországon egyedülálló, bírálati rendszerű könyvtár- és információtudományi konferencia- és lektorált szakkönyvsorozat elindítása, illetve folyamatos szervezése, szerkesztése.

Kovácsné Koreny Ágnes (Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár)

Okleveles könyvtáros és magyar nyelv és irodalom szakos bölcsész (ELTE). A diploma megszerzése után az MTA Könyvtárában kezdett dolgozni 1993-ban. 1996–2004 között az Európai Bizottság Magyarországi Delegációjának információs menedzsere, tájékoztatással, kommunikációval, rendezvényszervezéssel foglalkozik. 2004-től az Országgyűlési Könyvtárban EU-s projektek végrehajtását koordinálta; a Főigazgatói Titkárság vezetőjeként igazgatási feladatokkal, rendezvényszervezéssel, kommunikációval foglalkozott. 2013-tól az Országgyűlés Hivatala Közönségszolgálati Irodájának főosztályvezetőjeként feladata a Parlamenti Látogatóközpont funkcionális és tartalmi kialakítása; ifjúsági programok irányítása; rendezvények szervezése volt. 2014 májusától a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár általános főigazgató-helyettese; 2024. február 29-től főigazgatója. Számos szakcikk szerzője, tanfolyamok, konferenciák rendszeres előadója. Legújabb könyvét a könyvtári innováció témájában írta. Könyvtárszakmai blogot vezet. 

Kormányos Katona Gyöngyi (Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Zenta)

Kormányos Katona Gyöngyi magyar nyelv és irodalom szakos tanár, okleveles kulturális mediátor, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója, a Magyar Nemzeti Tanács és a zentai önkormányzat művelődési bizottságának tagja. A Vajdaságban megjelenő számos szépirodalmi kiadvány, tankönyv lektora, véleményezője, pedagógusok számára szakmai továbbképzések és a távoktatás ideje alatt a televíziós órák előadója. Kiemelten fontos számára a tehetséggondozás, az anyanyelvű oktatás és kultúra megőrzése multikulturális környezetben. Célja az egyetemes nemzeti kulturális örökség részeként a vajdasági magyarság szellemi örökségének továbbörökítése, digitalizálása, szélesebb körben való megismertetése, a kulturális értékekhez való nyitott hozzáférés biztosítása. Érdeklődési területe a jelenkori bánsági magyar közösségek és művelődési egyesületek identitáserősítő, értékteremtő szerepe.

Rabbi Zsolti (Pélmonostori Városi Könyvtár, Horvátországi Magyarok Központi Könyvtára)

Rabbi Zsolti 1982. október 14-én született Eszéken, ahol jelenleg is lakik. Szakmai pályafutását jogászként kezdte, ezt követően, 2010-ben került a Pélmonostori Városi Könyvtárba, ahol a Horvátországi Magyarok Központi Könyvtárát vezeti a mai napig. Időközben, 2013-ban a Zadari Egyetem Bölcsészettudományi Karán könyvtárosdiplomát is szerzett. A Horvátországi Magyarok Központi Könyvtára vezetőjeként igyekszik a horvátországi magyar kisebbség nyelv- és íráshasználata erősítésén és megóvásán dolgozni, valamint megőrizni a történelmi kapcsolatokat Magyarországgal. Ezt a tevékenységet felismerte a Magyar Könyvtárosok Egyesülete is, 2022-ben MKE-emlékéremben részesült. A rendszeres könyvtári munka elvégzése mellett nagy örömet jelent számára az a tény, hogy az elmúlt 15 évben munkatársaival együtt kitűnő szakmai kapcsolatokat tartanak fenn és hoztak létre több anyaországi szakmai szervezettel és könyvtárral. 

Sike Erika (Kongresszusi Könyvtár, Washington)

Sike Erika a magyar nyelvű és a magyar vonatkozású anyagok beszerzésével, bibliográfiai leírásával és osztályozásával foglalkozik a Kongresszusi Könyvtár Kelet- és Közép-Európa Szekciójában. 2004-ben végzett a Debreceni Egyetemen informatikus könyvtáros, valamint magyar nyelv és irodalom tanár szakon, majd elvégezte a könyvtár szakot a Texas Woman’s Egyetemen is 2010-ben. 2006 és 2016 között különböző amerikai felsőoktatási intézményekben dolgozott tájékoztató és állománygyarapító könyvtárosként. Jelenlegi pozícióját 2016 óta tölti be, ahol a magyar beszerzésért felelős, illetve hozzáférést biztosít a magyar állományhoz a Kongresszusi Könyvtár tárgyszó- és osztályozási rendszerén keresztül.

Szőcs Endre (Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete)

1999-ben az egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán szerzett földrajztanári diplomát, majd 2005-ben a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen geográfusvégzettséget, 2010-ben kulturális menedzseri képesítést szerzett. Tizennégy év pedagógiai munka után, 2001-ben a Hargita Megyei Kulturális Központ, majd 2007-től szintén a megyei önkormányzathoz tartozó Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa. Jelenleg a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár vezetője, ahol 2013 óta dolgozik. 2021 augusztusától vezeti a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületét. Az itt elindított folyamatok a megmaradás, a megerősödés, valamint a fejlődés lehetőségeit célozzák meg.

Tamásné Kovács Adrienn (MNMKK OSZK Digitális Bölcsészeti Központ)

Tamásné Kovács Adrienn 2006-ban kezdte pályafutását a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtárban, mint feldolgozó könyvtáros. Folyamatos tudásszomja a munka mellett a Debreceni Egyetem Informatikai kara felé vitte, ahol elvégezte a mesterképzést, majd figyelme az informatika és az ehhez kapcsolódó technológiák felé fordult. Az itt szerzett tudást mindennapi munkájában is folyamatosan alkalmazta, hiszen már a kezdeti időkben is részt vett a könyvtár szolgáltatásainak fejlesztésében és menedzselésében. 2014-ben a Gyűjteményszervezési osztály vezetője lett, majd 2016-tól szervezési igazgatóhelyettes. Helyettes vezetői munkája során a fő fókuszt a könyvtári innovációk jelentették számára, így az ezt követő években többek között olyan nagy projektek fűződtek a nevéhez, mint Debrecen Megyei Jogú Város könyvtári hálózatának és szolgáltatásainak teljes gépesítése, az intézmény digitalizálási munkafolyamatainak megszervezése és elindítása, az ország első könyvkölcsönző automatájának üzembehelyezése a pandémia idején, illetve a helyismereti kincsek online közvetítése a felhasználók számára. 2022-től a MNMKK OSZK Digitális Bölcsészeti Központjának igazgatója, ahol a digitális filológián, a webarchiváláson túl az irányítása alá tartoznak az online tartalomszolgáltatások és az informatikai fejlesztések is. Bár még csak két év telt el, de munkájának köszönhetően a nemzeti könyvtár számos szolgáltatása meg tudott újulni és több új országos platform is el tudott indulni.

Tegdes Egyházi Dóra (Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete)

2015 és 2019 között a komáromi Selye János Egyetem Egyetemi Könyvtárának igazgatója. 2016-ban a ,,Könyvtár, ami összeköt” – Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése ösztöndíjasa. 2019-ben kutatói ösztöndíjat nyert, melynek keretében Roncz Melinda és Reicher Erika segítségével feltérképezték Szlovákia többségében magyarlakta településeinek könyvtári helyzetét. Az akkori eredményeken alapuló összehasonlító kutatás idén újra megvalósul, immáron a 2021-es népszámlálási adatokat alapul véve. 2017-től a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének alelnöke, 2020 óta pedig elnöke. Rendszeres előadó és foglalkozásvezető könyvtárszakmai konferenciákon, rendezvényeken. Mindemellett fejlesztő biblioterapeutaként és mese-szakpedagógusként vezet csoportokat többnyire Szlovákia keleti régiójában. 

Varga Éva (Kárpátaljai Magyar Könyvtárosok Egyesülete)

Varga Éva 1976. december 9-én született a kárpátaljai Mezőváriban. Az általános iskola befejezése után, 1992-ben felvételt nyert az Ungvári Közművelődési Szakiskola könyvtárosi szakára. 1993-tól a Kárpátaljai Megyei Tudományos Könyvtár Magyar- és Idegennyelvű Osztályának munkatársa volt, 1995-ben fejezte be a szakiskolát kiváló eredménnyel, 1996-ban a Rivnei Közművelődési Főiskola könyvtan, könyvtártan, bibliográfia szakán folytatta tanulmányait. 1998-tól a Beregszászi Járási Központi Könyvtár osztályvezetője volt, 2002-től szülőfaluja, Mezővári Községi Könyvtár könyvtárosa, 2003-ban pedig a Beregszászi Járási központosított Könyvtárhálózat igazgatójának nevezték ki. Jelenleg a Beregszászi Központi Könyvtár igazgatója. Egyetemi tanulmányait 2005-ben fejezte be Ungváron. 2007-től a Kárpátaljai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke. 

Wollner Ildikó (British Library)

Csaknem 30 éve dolgozik a londoni British Libraryban, Nagy-Britannia nemzeti könyvtárában, 2004 óta a magyar gyűjtemény kurátoraként. Ebben a munkakörben gyűjteményfejlesztéssel, beszerzéssel, katalogizálással, tájékoztatással és kutatással foglalkozik, esetenként konferenciák, kiállítások összeállításában is közreműködik. Emellett munkatársa a British Library Google Books digitalizálási programjának, amely a könyvtár 16–19. századi könyvállományát igyekszik mindenki számára elérhetővé tenni; itt többek között munkafolyamat-szervezésben, tartalomkiválasztásban és leíró metaadatok minőségjavításában vállal szerepet.   

Zágorec-Csuka Judit (Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ)

1991-ben Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán magyar–könyvtár szakon diplomát szerzett, 2006-ban  doktori (PhD) fokozatot szerzett könyvtártudományból. Doktori disszertációjának  címe: A szlovéniai magyar könyvkiadás-, sajtó- és könyvtártörténet 1945-től 2004-ig. Témavezetője  Sebestyén György Széchényi Ferenc-díjas professor emeritus, egyetemi tanár volt. 2011-től a Maribori Egyetem Fordítástudományi Tanszékén habilitált magyar lektor és óraadó tanár. Eddig nyolc önálló verseskötete, egy levélregénye és egy novelláskötete jelent meg. A tudomány területén kilenc tanulmánykötetet és három szakmai monográfiát publikált a szlovéniai magyar nemzetiségi könyvkiadás, a könyv- és könyvtártörténet, a muravidéki magyar nyelv és irodalom területéről.